In de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) is in het jaar 2000 vastgelegd dat de lidstaten van de Europese Unie maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het (ecologische) doel is dat de Europese wateren in 2027 een goed leefgebied zijn voor de planten en dieren die hier thuishoren. Het Zwarte Water maakt onderdeel uit van het KRW-waterlichaam Zwarte Water – Vecht. De focus van dit watertype ligt op soorten van stromingsluwe en waterplantrijke onderwatermilieus. Door de vele menselijke ingrepen in het riviersysteem zoals aanleg van dijken en het niet ongedaan kunnen maken van deze ingrepen dienen er maatregelen genomen te worden. De optimalisatie van oevers kan een bijdrage leveren aan het herstellen van de visstand en daarmee aan het behalen van de doelstellingen van de KRW. De aanleg van de Luwtezone Monding Zwarte Water valt binnen het Projectplan Waterwet die zich richt op deze oeveroptimalisatie.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het projectplan Waterwet en heeft deze opdracht ondergebracht bij Oosterhuis uit Nijeveen, de opdrachtgever voor Geo-QREW. Oosterhuis was daarbij onder andere verantwoordelijk voor de luwtezone in de Monding van het Zwarte Water, waar deze gerealiseerd is door het aanleggen van een gronddam met zeer flauwe oevers. Deze heeft een lengte van circa 800 meter.
Ter plaatse bevindt zich een slappe bodem met een dikte van circa 6,0 meter. Om te zorgen dat de gronddam op de lange termijn ook aan de ontwerphoogte voldoet, is zowel in de voorbereiding als in de uitvoering Geo-QREW ingeschakeld voor advisering op het gebied van stabiliteit en zettingsprognoses. Vanwege de stabiliteit (zowel in de aanlegfase als in de fase daarna) is uiteindelijk gekozen voor het toepassen van een wiepenrooster als basis voor de gronddam. In de voorbereidingsfase is een zettingsprognose opgesteld door Geo-QREW, die vervolgens in de uitvoeringsfase is gemonitord door middel van automatisch registrerende zakbaken en waterspanningsmeters. Aan de hand van de resultaten daarvan zijn tussentijds bijgestelde zettingsprognoses opgesteld en is, vlak voor de laatste afwerking van het grondlichaam, een eindprognose opgesteld. Deze eindprognose van de restzettingen vormde de basis voor het vaststellen van de afwerkhoogte. Het resultaat is dat de grondwal in de komende 30 jaar voldoet aan de eis met betrekking tot de restzetting.
Opdrachtgever: Aannemersbedrijf Oosterhuis B.V. - Nijeveen in opdracht van Rijkswaterstaat
Opdrachtperiode: 2022 - 2023
Oplevering: 2024
foto's Adrie Masteling
Oosterhuis B.V.